Bagaimana Jalan-jalan 18 Hari di Jepun dengan Kurang RM5,000 (Bahagian 1)

"Waida, betul-betul setahun yang lalu kita berada di Jepun sekarang."

Ketika menaiki keretapi syarikat Kintetsu dari Nara ke Ise
Kredit Foto: Gee

Ini semua salah fungsi "On This Day" di Facebook :P

Buat saya dan Gee rindu dan terbayang-bayang kejernihan biru sungai dan biru langit ranah Jepun ini, serta terkenang-kenang susah payah orang tempatan menunjukkan jalan kepada kami yang sering kesesatan.

Sungai yang ditemui ketika berjalan kaki ke Wasabi Farm
Kredit Foto: Gee

Mereka benar-benar menunjukkan jalan, iaitu membawa kita bersama-sama ke tempat yang mahu dituju! (Bukan sekadar bercerita sambil mengawang-gawangkan tangan menunjukkan tempat yang entah di mana dari jauh. Memang buat saya malu dan kagum dengan hospitaliti mereka.)

18 hari berkelana di Jepun itu bermula dari Lapangan Terbang Osaka, kemudian ke Nara, Ise, Hakone, Matsumoto, Takayama, Kanazawa, Kyoto dan akhirnya kembali semula ke Osaka. 

Peta jalan-jalan sendiri ke Jepun selama 18 hari

8 ranah dituju dalam masa 18 hari dengan dana kurang RM5 ribu.

Sebetulnya, begini pecahan kos perjalanan ini.

Tiket kapal terbang = RM762.50
Pengangkutan (selain kapal terbang) = RM1,275.83
Tempat tinggal = RM1,523.03
Internet = RM253.96
Makanan = RM1k

Jumlah = RM4,815.33

Lalu, bagaimana kami melakukannya?

1 - Beli Tiket Kapal Terbang Waktu Promosi 

Untuk perjalanan ke Jepun ini, kami beli tiket setahun lebih awal sewaktu promosi Air Asia yang bertemakan 'seat percuma' itu. Tidak, kami tidak tunggu bersengkang mata awal pagi menghadap komputer untuk tiket percuma itu. Memadailah menjadi antara orang yang pertengahan-awal untuk membeli tiket.

2 - Beli Tiket Pergi dan Balik Bukan Hari Sabtu, Ahad atau Cuti Sekolah

Kami memilih hari Jumaat, 17 Oktober untuk ke Osaka dan pulang ke tanahair pada hari Selasa, 4 Nov. Hari-hari yang kami pilih itu bukan hari biasa untuk orang terbang dan mendarat, iaitu pada hari Sabtu dan Ahad.

3 - Rancang Awal Pembelian Bagasi Kabin & Kongsi dengan Kawan

Selain itu, bagi menjimatkan kos, hanya seorang dari kami membeli bagasi kabin 20kg untuk perjalanan dari Kuala Lumpur ke Osaka. Selebihnya, kami hanya bawa beg belakang bawah 7kg. Kemudian, kami beli bagasi kabin 20kg setiap orang untuk perjalanan pulang dari Osaka ke Kuala Lumpur.

Pemandangan di sekitar Japanese Alps
Kredit Foto: Gee

4 - Beli Awal Makanan dalam Kapal Terbang (jika perlu)

Oh ya, harga tiket itu juga termasuk makanan dalam kapal terbang untuk perjalanan KL - Osaka buat bekalan sarapan pagi sebaik tiba jam 8.25 pagi. Jadi, jimat duit yen kami dari membeli makanan di lapangan terbang pula. RM12 masih mampu milik berbanding semangkuk Udon berharga 600 yen (= RM21)

5 - Rancang Perjalanan Super Awal 

Tiket sudah dibeli, jadi masa merancang laluan perjalanan pula! Kebiasaannya, saya merancang laluan paling lambat 6 bulan sebelum pergi. Sebabnya, tempat tinggal murah dan best (reviu bagus) sudah ditempah orang seawal 3 bulan. 

6 - Pilih Laluan & Bandar yang Berdekatan dengan Tempat Kita Tiba & Balik

Kos paling besar selain tiket adalah pengangkutan dari satu tempat ke tempat seterusnya dalam itinerari. Pilih tempat yang jaraknya paling jauh sekitar 4 ke 5 jam perjalanan (rujuk Google Map) sahaja sehala dari tempat sebelumnya. Kemudian, buat laluan yang mendekatkan kita ke ke lapangan terbang yang kita akan pulang. (Lihat laluan pada peta yang saya kongsikan di atas. Ia membentuk satu bulatan).

7 - Pilih Laluan & Bandar yang Menyediakan Pengangkutan Awam (Bas atau Keretapi)

Suasana tipikal stesen keretapi di Jepun
Kredit Foto: Gee

Apabila jarak maksima adalah 4 ke 5 jam perjalanan, kos pengangkutannya akan masih mampu milik, dan carilah laluan perjalanan yang mempunyai perkhidmatan bas ekspres atau keretapi biasa / henti-henti (seperti keretapi antarabandar KTM atau komuter). Bukan keretapi yang perlu ditempah tempat duduknya (seperti ETS atau ERL) atau bullet train.

Antara syarikat bas yang menawarkan tiket tempahan online adalah Willer Bus Express.

8 - Beli Pas Keretapi dan Maksimakan Penggunaannya

Kami bermula dari Lapangan Terbang Osaka, dan syarikat keretapi yang popular dan luas "jajahan" di pulau Kansai (di mana Osaka terletak) adalah syarikat Kintetsu. Mereka menyediakan pas "Kintetsu Rail Pass Wide" berharga 5,860 yen (= RM208.57), jadi kami maksimakan penggunaan pas ini dengan melawat bandar-bandar di pulau Kansai. 

Pas yang sama, kami gunakan untuk perjalanan menggunakan keretapi antara bandar dari Osaka Namba ke Nara (1 trip) dan Nara ke Ise (1 trip) dan Ise ke Nagoya (1 trip). Jadi, baca betul-betul maklumat yang disediakan pada pas yang kita beli dan maksimakannya!

9 - Jalan Kaki Banyak-banyak / Naik Bas / Kayuh Basikal Ketika Jalan-jalan dalam Bandar

Notis untuk penyewa hostel seperti kami di Nara
Kredit Foto: Gee

Secara purata,
Kos berjalan kaki = percuma
Kos sewa basikal = 500 - 700 yen sehari
Kos naik bas henti-henti = paling mahal & jauh seingat saya tidak lebih dari 2,400 yen sehala.

Sebenarnya, kami banyak naik bas dan menyewa basikal seperti orang tempatan walaupun tidak tahu langsung berbahasa Jepun. Paling dahsyat pun, kami berjalan kaki sejam lebih ketika mencari masjid di Kanazawa. Kemudian, kami angkat bendera putih dengan mencari bas untuk pulang ke hostel dari masjid di Kanazawa itu.

Ketika di Kyoto, tenaga kami pun kalah kepada seorang nenek tua berumur 60 tahun dari Perancis yang menjadi rakan sebilik kami. Beliau berjalan berkilo-kilo meter (rasanya lebih daripada 10km atau mungkin juga 20km) seharian ketika melawat semua (ya, semua) tempat-tempat menarik di kota Kyoto.

Apabila saya bertanya, katanya beliau memang langsung tidak naik bas atau basikal hari itu.

Jadi, kesimpulan saya pada hari itu selepas bertanya nenek tua ini, banyakkan berjalan kaki seperti gaya orang tempatan jika mahu jimat. 

Nanti saya sambung bahagian 2 pula.

Waida Yusof,
28 Oktober 2015
KL

Comments

Popular posts from this blog

Kurang RM 5 Ribu Jalan-Jalan 18 Hari Di Jepun (Bahagian 2)

Melihat Street Art di Portugal